miercuri, 22 decembrie 2010

Testoasele pot zbura (Lakposhtha hâm parvaz mikonand /Turtles Can Fly)



Film iranian realizat de iranianul de origine kurda Bahman Ghobadi in 2004, fiind primul film turnat in Irak dupa caderea lui Saddam Hussein.
Actiunea filmului este plasata in zona de refugiati kurzi, la granita dintre Irak si Turcia, si prezinta povestea unor copii raniti in suflet si in trup. Majoritatea copiilor care joaca in film sunt actori neprofesionisti, infirmi, cu chipuri aspre si triste, gasiti pe strazi.
Tanarul in varsta de 13 ani, Kak Satellite (interpretat de Soran Ebrahim), instaleaza antene parabolice in sate si traduce localnicilor stirile de la posturile americane, desi engleza lui e limitata ("Ce spune Bush?" este intrebat. "Bush zice ca maine va ploua"). Seful tuturor copiilor, este dinamic, manipulator, impartind responsabilitati si organizand grupurile de copii pentru cules de mine neexplodate.
Manifesta o iubire sincera si inocenta pentru tanara orfana Agrin (Avaz Latif), o copila tacuta, cu fata trista si ochi stinsi, ce se plimba pierduta prin sat impreuna cu fratele ei handicapat, fara maini, dar cu darul profetiei, si purtand impasibila in spate un copilas orb, un bastard, cum ea il numeste, rezultatul unui viol al soldatilor irakieni care i-au omorat parintii. Fara instincte materne, ea va incerca de nenumarate ori, cu inversunare, sa-si paraseasca copilul, desi este protejat cu multa dragoste de fratele ei. Ca mai apoi sa se arunce in gol, de pe o stanca, lasand in urma papucii purtati in gura de fratele acesteia.
Este un film dur, emotionant, puternic, dedicat tuturor copiilor victime ale razboaielor. Regizorul a declarat ca "acest film este expresia unei suferinte personale", el insusi fiind martor la moartea unchiului si a verilor sai, victime ale razboiului.

2 comentarii:

  1. ohh...de ce iranienii scot numai filme de suferinta? ... la fel este si in cazul Libanului. :-* mersi pt postare, intra in coada mea de filme :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e trist filmul. Cu atat mai mult cu cat prezinta realitatea pe care copiii care trec prin razboaie o traiesc cu adevarat. Merita vazut. Jocul copiilor e emotionant, cel putin cel mic si orb, fiul lui Agrin, te impresioneaza foarte mult.

    RăspundețiȘtergere

  DRUMURI, RĂSPÂNTII, TREPTE (Dialog despre ucenicie 2 ) ...