
Cantecele de leagan ale mamelor kurde
Cantecele de leagan sunt melodii ale inconstientului adormit al mamelor de-a lungul timpului si in toate culturile. Aceste cantece folclorice reflecta credintele, aspiratiile si modul de viata ale fiecarei epoci. Din punct de vedere sociologic, cantecele de leagan mai pot fi considerate ca un tipat sugrumat al femeilor oprimate de injustitie si de inegalitatile sociale care marcheaza puternic comunitatile fondate pe structura patriarhala a celulei familiale.
In acest context sociologic particular, cantecele de leagan cantate de mamele kurde pentru a-si adormi copiii sunt expresia orala a durerii redata prin cuvinte si ritmuri muzicale. Cantecele lor sunt rasunetele unor proteste discrete - in cea mai stricta intimitate a casei, acolo unde nu exista decat mama si copilul - impotriva fatalitatii unui destin marcat de injustitie si dificultatii unei vieti pline de durere si privari.
In cantecele lor de leagan, mamele kurde aleg cele mai frumoase si mai simple cuvinte, permitand stabilirea unei relatii intime cu lumea copiilor. Melodia blanda si agreabila, muzicalitatea vocii materne calmeaza copilul, il destind si termina prin a-l adormi. Celebrul scriitor iranian Sâdegh Hedâyat scrie despre acest subiect: "Cantecele de leagan au legaturi foarte intime cu mentalitatea infantila. De aceea, ele nu cad niciodata in desuetudine, caci niciun alt cantec nu le poate inlocui."
Cand un copil plange, mama lui intelege instinctiv daca ii e foame, daca ii e sete, daca ii e frig sau daca ii e rau. Astfel, atunci cand ea canta un cantec de leagan pentru a-si adormi copilul, ii insufla instinctiv copilului spiritul prieteniei, dragostei, frumusetii:
"Cant un cantec de leagan pentru copilul meu drag
Ca vantul nordului sa vina sa-i mangaie parul,
Cant acest cantec de leagan din tot sufletul,
Ca al meu copil sa adoarma pe o perna de flori.
Cantecul meu de leagan e cald si perna lui e facuta din pene de gasca.
O caravana vesela si colorata soseste de departe.
Ai venit pentru a asista la o casatorie
Si pentru a oferi un sarut dulce mamei tale."
In zilele noastre, cu dezvoltarea foarte rapida a mediei, a internetului si a canalelor de televiziune, locuitorii marilor orase si a regiunilor industrializate se indeparteaza din ce in ce mai mult de cultura lor folclorica, si mamele nu mai canta cantece de leagan pentru a-si adormi copiii. Dar in mediile rurale si in regiunile nomade ale Kurdistanului, inca mai exista sansa sa auzi o mama cantandu-i copilului ei.
Cantecele de leagan fac parte din literatura orala a Kurdistanului. Folclorul, traditiile, obiceiurile vechi, credintele etnice si religioase constituie fundamentele identitatii culturale a poporului kurd, si fac obiectul studiilor sociologice si antropologice. Cantecele de leagan au fost compuse, intr-un trecut foarte indepartat, deseori de mame analfabete, care nu aveau deloc cunostinte muzicale sau literare. Totusi, cateva din aceste bucati muzicale, cum este cantecul de leagan al mamelor din Sanandaj, sunt la fel de frumoase ca operele poetilor si a compozitorilor clasici:
"O Doamne, pe dragostea muntelui Avalan-Kouh,
Niciodata ochii sa nu-ti fie posomorati.
Dormi, copilul meu drag, dormi!
Desertul si campia sa-ti fie dulce perna.
Dormi, copile drag, dormi!
Inchide-ti o clipa ochii dulci pe aceasta lume.
Tu esti lumina ochilor mei, sufletul trupului meu,
Tu esti ceea ce am mai pretios in lume.
Dormi, copilul meu, in curand vei face o frumoasa calatorie,
Si vei fi ghidat de aripile ingerilor.
Dormi, copile, este atat de tarziu.
Noaptea e intunecoasa si lumea la fel de dura ca si piatra."
Mamele sunt primii invatatori ai copiilor. Cantecele lor de leagan sunt pline de lectii provenind din mostenirea experientelor trecute. Intr-un cantec de leagan al mamelor din Mahâbâd, mama isi cheama copilul sa cunoasca realitatile lumii exterioare si sa-i ofere pretioase lectii despre mediul inconjurator. In acest cantec, destinat fetitelor, mama ii ureaza cel mai bun destin, ca a sa fiica sa devina intr-o zi cea mai fericita femeie din tot satul:
"Esti ca Leyla, iubita lui Majnoun.
Esti ca busuiocul care rasare aproape de rau,
Si fara tine lumea nu-i decat un miraj.
Te voi aseza intr-un palanchin
Pentru a te prezenta printului.
Astfel ii ofer printului o minunata domnisoara."
Alte cantece de leagan povestesc despre plangeri ale mamelor care-si doresc ca fiicele lor sa cunoasca un viitor mai bun, nu o soarta trista ca a lor. Cu acest cantec, de exemplu, o mama isi poarta fiica la umbra copacilor, pentru a o invata, in mijlocul naturii, secretele unui alt mod de viata, acela al dervisilor. Isi invata copilul sa inteleaga secretele naturii si diferitele anotimpuri ale anului, si sa priveasca pasarile care zboara fericite deasupra campiilor, dorindu-si ca a sa fiica sa cunoasca libertatea pe care ea nu a cunoscut-o niciodata:
"M-am asezat in fata salasului batranilor
Iti iau leaganul si il asez,
In munti, la umbra palmierilor.
Dormi, copile, dormi!
Iti iau leaganul si il pun la umbra salciilor plangatoare,
Ca tu sa inveti ce e o salcie plangatoare,
Si ce inseamna sa plangi.
Te voi acoperi cu mantia dervisilor,
Ca tu sa inveti felul lor de viata.
Voi pune leaganul tau in fata suflarii vanturilor,
Ca tu sa cunosti vantul nordului,
Ca sa cunosti singuratatea muntilor,
Ca sa cunosti zilele proaste si timpul prost.
Dormi, copilul meu, dormi!
Dormi in fata vantului din nord si in fata lui Ziryan.
Invata sa fii!
Invata sa traiesti in caldura verii.
Invata sa traiesti singur in frigul muntelui.
Invata, copilul meu, invata.
Viata, asta e.
Aceea e viata.
Calmeaza-te! Dormi bine, copilul meu!
Fie ca toti oamenii buni sa se roage pentru tine!"
Luand ca exemplu toate societatile traditionale, Kurdistanul este teatrul diferitelor forme de discriminare sexuala, carora femeile le cad victime. Intr-o societate dominata de barbati, femeia trebuie sa aduca pe lume un baiat pentru a profita de un anumit nivel de respect si de un minim drept familial si social. Un cantec de leagan al mamelor din Oshnavieh ne relateaza amaraciunea femeilor care nu au baieti. De-a lungul acestui cantec, femeia ii transmite fiicei sale durerea de a fi femeie intr-o societate patriarhala:
"Sunt tinta reprosurilor si calomniilor prietenilor si dusmanilor.
Am devenit nebuna ca Majnoun.
Tu nu esti baiat, si eu sunt repudiata, gonita de acasa.
Tu esti singura mea fiica,
Tu esti forta mea, viata mea.
Tu vei fi singura care vei ramane cu mine, atunci cand voi fi batrana.
Cer deci ajutorul Seicului Nourani.
Esti fetita mea draga, dar nu esti baiat.
Iar eu sunt tinta reprosurilor si calomniilor prietenilor si dusmanilor."
Un cantec al mamelor din Kermânshâh, apartinand dialectului Kalhor, relateaza o petrecere de casatorie intr-o societate traditionala. Toti locuitorii satului muncesc impreuna, in timp ce tatal tanarului casatorit - simbolul puterii patriarhale - se instaleaza pe o terasa si bea lapte proaspat. Unii pregatesc masa pentru nunta (din orez), in timp ce altii canta si danseaza. Mireasa si cortegiul sau trebuie sa traverseze vai si campuri de bumbac ca sa ajunga la casa mirelui:
"De pe campul de bumbac pana la vale,
Sunt strigate de bucurie, si frumosul miros de orez si busuioc.
Tot satul intreg simte nunta.
Mirosurile se amesteca, si tinerii danseaza Tchopi.
Sunt voci de fete si de baieti care canta impreuna.
Exista bucurie peste tot, si surorile mirelui danseaza.
Toate privirile sunt intoarse catre munti."
Cantecul de leagan al mamelor din Islâmâbâd Qarb, in provincia Kermânchâh, este plin de imagini si metafore, ceea ce permite existenta unor diferite interpretari. Acest cantec relateaza istoria unei mame care descrie vecinilor povestea vanatorii de cerbi facuta de fiul sau curajos. Trebuie amintit faptul ca lupta impotriva animalelor salbatice si a monstrilor e puternic conotata in cultura iraniana dupa Antichitate. Aceasta simbolizeaza lupta impotriva binelui si raului, conform imaginii luptei lui Rostam impotriva monstrului alb.
"O vecini! Sa stiti bine!
Fiul meu este cel care a vanat cerbul, acest mare cerb de sapte ani.
Rugaciunea oamenilor buni i-a dat forta.
In noaptea intunecata cerbii erau terifiati
Cand au simtit praful de pusca.
Fiul meu cel drag, curajos si fara teama
Este cel care a ucis cerbul, cu forta bratelor sale si cu pusca sa.
Lasati-l sa intre in casa, ca sa omoare si cerbul din sufletele noastre."
In regiunile frontale intre Iran si Irak, membrii tribului kurd Djaf, traiesc in special din cresterea animalelor. Ca sa aiba un acces permanent pe pajisti, tribul trebuie sa faca in fiecare an doua calatorii sezoniere. El se instaleaza in imprejurimea locului Soleymânieh (Irak) si intra catre provinciile iraniene din Kurdistan si Kermânchâh primavara. Cantecele mamelor din acest trib, cu dialectul Sourani, sunt marcate de teme epice si religioase. Unul dintre aceste cantece de leagan povesteste ca, in timpul detentiei unui tata de catre dusmani, mama ii transmite sufletului copilului ei spiritul rezistentei si al apararii impotriva tiranilor:
"Cant un cantec pentru a te adormi,
Ca raul sa ramana departe de tine.
Ii rog pe batranii dervisi ca tu sa traiesti mult timp,
Ca sa devii tata si bunic.
Il cer batranului intelept din Bagdag sa te protejeze.
Cant un cantec pentru a te adormi,
Pe o perna din pene de gasca.
Poate iti schimb scutecele un pic prea puternic,
Dar fac asta ca sa nu ai mai tarziu catuse si lanturi.
Dormi, copilul meu, este foarte tarziu.
Tatal tau este in inchisoare, a picat pe mainile dusmanului.
Te hranesc cu laptele meu, ca tu sa-ti eliberezi tatal,
Si ca tu sa-l readuci in patria lui."
Cantecul de leagan face parte, dupa cum am subliniat, din literatura orala, si apartine in mod esential femeilor. Dar influenta ei e mare in randul populatiei din Kurdistan, astfel incat marii poeti clasici sau moderni din Kurdistan precum Hajar, Qâneh, Mollâ Avâreh, Bikas si Pariz Djahâni, s-au inspirat din cantece de leagan traditionale, atat sub aspectul formei, cat si al continutului, pentru a compune poeme ce fac astazi parte din capodoperele literaturii kurde. Fâeq Bikas, tatal celebrului poet kurd Shirkou Bikas, a fost un revolutionar care a luptat mult timp impotriva colonizatorilor britanici. El a compus un poem, inspirandu-se din cantecele de leagan traditionale, pentru a transmite fiului sau Shirkou sentimente umane si patriotice:
"Tu esti fluturele alb din gradina mea inflorita.
Dormi fara frica in bratele mele.
Dumnezeu sa te protejeze si ingerii cerului sa te legene.
Iti doresc sa nu fi niciodata trist in viata, caci tu esti fiul meu Shirkou.
Esti kurd si esti singur si fara ajutor ca toti kurzii.
Vreau sa fii la fel de curajos ca si leul,
Sa fii fructul arborelui Kurdistanului."
In final, trebuie sa ne amintim de un cantec de leagan compus de Ahmad Shalmâshi, alias Mollâ Avâreh, care a luptat impotriva represiunilor suferite de kurzi, conduse de ultimul rege pahlavi. Intre anii 1967-1968 s-a alaturat unui grup de combatanti kurzi condus de Soleymân Moïni, pentru a lupta in numele libertatii. Cantecul pe care l-a compus a intalnit un mare succes in acea perioada:
"Imi doresc sa fii luptator, ca toti strabunii tai.
Eu te cresc si vreau sa nu fi niciodata temator.
Trebuie sa fii intelept, educat si curajos,
Ca sa stii sa sari ca o pantera si sa te lupti ca un leu.
Trebuie sa fii inteligent si rezonabil,
Ca sa nu ai frica nici sa lupti, nici sa fii capturat de dusman.
Dormi, copilul meu, dormi!
Si trezeste-te maine pentru a racni cantecul libertatii."
(sursa aici)
Pentru o mama de kurd...