
Belly dance
"Femeia este pazitoarea si gazda pamantului. Ca purtatoare a vietii, ea cunoaste cel mai bine nasterea si moartea, viata si pamantul. Aceasta legatura este viata insasi si adevaratul spatiu al femeii."
Despre belly dance (dansul oriental) : "Acest dans se potriveste perfect fizicului feminin. Prin invatarea acestui tip de dans se ajunge la asimilarea unei intelpciuni a trupului si a unor ritualuri, astfel incat dansatoarea devine constienta, cu ajutorul trupului ei, de conditionarile culturale, de frustrarile si blocajele sale. In mijlocul acestei jungle de imagini confuze ale femeilor, dansul din buric le poate ajuta pe acestea sa-si descopere identitatea de femi si ca fiinte umane. Le poate deschide calea catre constiinta de sine, catre o mai buna cunoastere si exprimare a nevoilor si dorintelor lor, in ciuda discriminarii sexuale si a impunerii de roluri.
Povestea fiecarei vieti, asa cum e inscrisa in trup, poate fi repovestita si inteleasa in intensitatea dansului. Astfel, dansul din buric devine o sursa de inspiratie, o modalitate de eliberare si dezvoltare a fortei interioare, o cale clara si dinamica de a ne descoperi dorintele."
cap. "Chemarea strabunilor"
Bunica ma supraveghea deseori, odihnindu-se picior peste picior pe o banca. Statea acolo cu orele fara sa se miste, in timp ce toti ai casei veneau la ea pentru sfaturi sau instructiuni. Era o femeie mandra in care salasluia o forta invizibila.
Intr-o zi m-a chemat. M-am dus la ea si am vazut-o langa o tabla neagra.
-Vino si te aseaza langa mine. Te voi invata un mestesug strabun. Ia aceasta bucata de creta. Mi-a pus creta intre degetul mare si aratator si a continuat:
-Acum deseneaza un punct si concentreaza-ti intreaga energie in acel punct. Acesta este inceputul si sfarsitul, centrul lumii.
In repetate randuri am desenat acel punct si in repetate randuri bunica imi spunea sa-mi concentrez intreaga fiinta in acel punct.
-Lasa-l sa curga din tine pana vei sti cu adevarat cine creeaza acest punct si nimic nu va mai sta intre tine si el.
Nu prea intelegeam ce vrea sa spuna si intotdeauna mi se parea ciudat sa desenez acest simplu semn. Dar, dupa o vreme, am inceput sa observ cum mana mea parea a se intoarce singura catre punct. Gandurile imi dispareau si tot ce ramanea era punctul. Nu aveam nici cea mai mica idee cat timp trecea pana cand o auzeam din nou pe bunica spunandu-mi ca pot sa plec.
-Si vino din nou cand te voi chema, adauga ea.
In ziua urmatoare ma chema din nou:
-Fawzia, vino! Statea in locul ei obisnuit cu tabla langa ea. Acum deseneaza prima litera din alfabetul arab, alif, o linie verticala. Incepe de sus, tine-ti mana moale si pune-ti intreaga putere interioara in acea miscare catre sus. Fa linia la fel de lunga cat trei puncte insirate unul deasupra celuilalt.
Am luat creta din nou intre degetul mare si aratator si am desenat un alif: أ
Mi-a explicat ca alif este prima expresie a punctului. Este unica in intregul alfabet si este continuta in toate literele.
-Deseneaz-o cu respect, mi-a spus, pentru ca alif este punctul care tanjeste sa se reveleze. Din dorinta punctului de a se depasi pe el insusi s-a nascut alif. Dincolo de multiplele forme exterioare, toate literele sunt in esenta alif.
Cat de dificil era pentru mine sa desenez aceasta litera simpla! Am desenat-o atat de des, incat in final il vedeam pe alif in tot. Oriunde imi intorceam privirea, aparea si el. Imi simteam corpul intreptandu-se, devenind un alif viu. Bratele, mainile, spatele, picioarele si talpile, toate deveneau alif. Ma simteam ca un om din bete de chibrit, redusa la esenta, clara si transparenta.
Veni o alta zi cand bunica ma chema din nou. Statea pe o banca in gradina, cu un picior indoit sub ea, celalalt odihnindu-se pe pamant.
-Fixeaza-ti talpile in pamant si echilibreaza-ti greutatea pe ambele picioare. Acum misca-ti bazinul catre dreapta si apoi catre stanga ca si cum ai desena o scoica. De fiecare data cand vei atinge punctul cel mai indepartat, opreste-te, revino si du-ti bazinul in partea opusa. Acum vino aici, fa aceeasi miscare cu creta pe tabla: ب . Iti aminteste aceasta forma de ceva?
-E cea de-a doua litera a alfabetului, bunica, dar lipseste punctul de sub ea.
-Punctul reprezinta inceputul, mi-a explicat ea. Punctul precede toate celelalte litere. Punctul este dedesubt, iar alif intre . Amandoi formeaza cuvantul بابا - tata-, unul din numele Divinului. Cand iti misti sau rotesti bazinul, desenezi punctul, originile. Din aceasta forma se nasc toate celelalte miscari - toate se trag din acest punct, din buricul pantecelui tau.
Eram emotionata sa descopar ca purtam in mine o sursa din care se nastea totul. De fiecare data am privit cu respect spirala dinauntrul buricului meu. Avand aceasta putere in interiorul pantecelui meu, ma simteam sigura si stapana pe mine insami.
(fragmente din cartea "Secretele bunicii" de Rosina Fawzia Al-Rawi; Rosina Fawzia Al-Rawi a urmat cursurile Universitatii din Cairo si Viena. Este experta in etnologie si studii arabe si autoarea cartilor: "Golden Sky", "Red Earth: Women's Lives in Palestine". Scriitoarea locuieste in Ierusalim si Viena, unde preda dansul oriental)
Dansatoarea turcoaica Didem
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu